Tüm Ürünlerde Ücretsiz Kargo

29.12.2018

ARAÇTA ÇOCUK KOLTUĞU NE İŞE YARAR?



Ä°lk defa bebek sahibi olan anne-babalar için en önemli ihtiyaçlardan biri arabada bebek koltuÄŸunun nasıl konumlanacağı ve bebek koltuÄŸunun gerçekte ne iÅŸe yaradığıdır. Bebek koltuÄŸu hakkında detaylı ve gerçek bilgilere ulaÅŸmak da çok kolay olmayınca bebek koltuÄŸu alırken epey bir karmaÅŸa yaÅŸanıyor. Peki, bebek koltuÄŸu almak ÅŸart mı, bebek koltuÄŸu cezası var mı, bebek koltuÄŸu fiyatları nasıl, bebek koltuÄŸu arabanın neresinde olmalı, bebek koltuÄŸu arabaya nasıl baÄŸlanır, bebek koltuÄŸu isofix konusu nedir…

Öncelikle bebek koltuÄŸu 1980’lerden beri kullanılan bir malzeme. Bebek oto koltuÄŸunun temel amacı, bebek ve çocukların araba ile seyahat ederken güvende olmalarını saÄŸlamak.

Bebek KoltuÄŸu Kaç Yaşına Kadar Zorunlu?

Bu konuda bebek koltuÄŸu markaları ve bebek koltuÄŸu satan maÄŸazalar farklı görüÅŸler sunabiliyor. Aslında bebek koltuÄŸu hakkında epey bir bilgi kirliliÄŸi söz konusu. Biz, Emniyet Genel MüdürlüÄŸü’nün resmi web sitesine girerek konuya dair kanun maddesini inceledik. Bu maddeye göre bebek koltuÄŸu zorunluluÄŸu var ama bebek ve çocuklar için oto koltukları üç farklı kategoride deÄŸerlendiriliyor.

1. Bebek Koltukları
Bu koltuk türü, doÄŸumdan itibaren 1 yaşına kadar kullanılıyor. 8-9 kg olan bebekler için ÅŸeklinde bir sınıflandırma da var ama temelde 1 yaÅŸ esas alınıyor. Yani çocuÄŸunuz 1 yaşından küçükse arabada bebek koltuÄŸu kullanmanız gerekiyor. Bebek koltuÄŸunun kullanımında yanlış anlaşılan en önemli detay ise yerleÅŸim yönüdür.

Bebek koltuÄŸu aracın hangi tarafına baÄŸlanır keÅŸmekeÅŸine de Emniyet Genel MüdürlüÄŸü’nün resmi web sitesinde net bir yanıt verilmiÅŸ. Buna göre 1 yaşına kadar olan bebeklerde bebek koltuÄŸu arabanın arkasına bakacak ÅŸekilde konumlandırılır. YetiÅŸkinlere göre çok daha hassas kafa ve boyun yapısına sahip olan bebeÄŸin kaza anında en iyi böyle korunduÄŸu kanıtlanmıştır. Yani bebek koltuÄŸunu ortalama 1 yaşına kadar kullanıyoruz ve arabaya ters baÄŸlıyoruz.

2. Hareketli Çocuk Koltukları

Çocuk, artık kendi başına hareket etmeye baÅŸlayınca hareketli çocuk koltuÄŸu denilen koltuklara geçilir. Bu koltuklar da 4 yaÅŸa kadar olan çocuklar içindir. Bu koltuklarda artık çocuk öne bakacak ÅŸekilde oturabilir. Aksi halde mide bulantısı yaÅŸanabilir veya çocuk çevreyi göremeden seyahat etmekten rahatsız olabilir. Zira, artık baÅŸ ve boyun yapısı eskiye oranla daha fazla geliÅŸmiÅŸtir.

 

3. Destek Koltukları:

Bu koltuklar da 4 yaşındna büyük 8 yaşından küçük çocuklar içindir. Destek koltuÄŸu üç noktalı kemere sistemine sahip olmalıdır.

Çocuklara Emniyet Kemeri Nasıl Takılır?

Çocukların bebek koltuÄŸu emniyet kemeri takılırken bebeÄŸin ya da çocuÄŸun boyun ve yüzüne temas etmemesine dikkat edilmelidir. Ayrıca mideye baskı yapmayacak ÅŸekilde kemeri ayarlamak gerekir. Kemer ÅŸeritleri, omuzlar ve kalça kemiÄŸi hizasında bulunmalıdır.

Çocukların Kucakta Seyahat Etmesi Neden Çok Tehlikeli?

Öncelikle 4-5 yaşından küçük çocukların oto koltuÄŸu ile araçta sabitlenmesi seyahat güvenliÄŸi açısından önem taşıyor. Çünkü çocuk aracın içinde hareket etmek isteyebilir, çocuk kilidi olmayan araç kapısını ya da camını açmaya çalışabilir, sürücünün dikkatini dağıtabilir. Bir diÄŸer yandan çarpma ya da ani fren halinde, sadece 50 km hızla ilerleyen bir araçta bile kucakta taşınan bir çocuk kucaktan fırlayarak araç içindeki kısımlara çarparak çok ağır yaralanabilir. Yapılan çarpışma testlerinin hepsi gösteriyor ki, hafif çarpmalarda bile çocuklar ön ya da arka cama fırlıyor ve süratle çarpıyor. Bu da henüz çok hassas olan boyunun kırılmasına ya da ciddi kafa travmalarına neden olabiliyor. Bebek koltukları ise çocuÄŸu bir yere sabitleyerek oradan fırlamasına engel oluyor. Böylece çocuk, emniyet kemeri takan bir yetiÅŸkinden de daha güvenli bir biçimde seyahat etmiÅŸ oluyor.